Vytlačte celozrnnou špaldovou moukou tu nezdravou bílou

Business

Pšenice špalda se opět začíná prosazovat na trhu, lidé si o ní zjišťují důležitá fakta a mnozí z nich obnovují tradice, které po staletí tuto plodinu považovaly za základ jídelníčku. Co je špaldě tak cenného?

Celozrnná špaldová mouka – zrna pšenice špaldy se dříve mlela na mouku a z té se pak pekly různé druhy pečiva. Byl to přirozený zdroj potravy po staletí, zrno se mlelo v mlýnech, které můžete zahlédnout v některých našich pohádkách, např. v pohádce Pyšná princezna. Podstatné však je, že šlo o zpracování celého zrna, tedy nikoli pouze vnitřního endospermu, což typické právě pro pšeničnou bílou mouku, z níž se dnes stále pečou housky, rohlíky a bulky. Celé zrno obsahuje všechny důležité živiny (proteiny, sacharidy, zdravé tuky, minerální a stopové prvky a vitamíny) a také vlákninu, která eliminuje negativní vliv lepku na trávicí trakt.

celozrnný chléb

Nižší výnosy, ale více prospěšných látek – ve dvacátém století se špalda téměř z pultů obchodů vytratila a doslova ji převálcovala odrůda pěstovaná hlavně na výnosy a zisk. Zdravotní hledisko šlo stranou a to se pak také projevilo na obrovském nárůstu civilizačních nemocí, mimo jiné i na alergii na lepek.

vlčí máky v pšenici

Moudří lidé se dnes od tohoto způsobu stravování odvrací a dávají přednost právě špaldě, která se opět vrací tam, kde bylo její původní místo – na náš stůl. Pokud netrpíte nesnášenlivostí lepku, špalda vám neublíží.

celozrnné špaldové mouky můžete doma péct dle tradičních receptů, které dnes kolují napříč Internetem ve stovkách podob. A nemusí to být zrovna rohlíky, takto lze vytvořit ovocné i zeleninové koláče, perníky, palačinky a lívance, makové či jablečné záviny, klasické české buchty, vafle, pizzu, vánočku, velikonoční bochánek nebo beránka, ovocné knedlíky s tvarohem, ovocný chléb s jablky a dokonce i vánoční cukroví, muffiny, tortilly a krekry.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup