Lískové ořechy nejsou jen pro zvířátka

Zboží

Na zdravém tuku si můžete i pochutnat

Mnozí lidé se domnívají, že zdravá výživa není chuťově přijatelná, a že se nevyrovná vepřovému bůčku. To je ovšem velmi zkreslený pohled daný tím, že nedokážeme tyto potraviny vhodně zpracovat a využít. Typickým příkladem mohou být lískové ořechy, již mnoho let jsou součástí oříškových čokolád a stěží si dovedeme představit, že by taková pochoutka neexistovala.

lískové ořechy

Výhodou lískových ořechů je i jejich chuť, jsou vyhledávanou pochoutkou v různých sladkých pokrmech, ale podstatné je, že máme v ruce perfektní zdroj zdravých tuků. Tuky jsou ve výživě nepostradatelné, není to nebezpečná složka potravy, která je zodpovědná za obezitu, to se týká zejména tuků nevhodných, ale mnohem horší je nezřízená konzumace jednoduchých sacharidů, tedy různých sladkostí, jako jsou dorty a zákusky.

Zdravé tuky, tedy nenasycené mastné kyseliny, které nalezneme ve všech druzích ořechů, potřebujeme pro buněčnou regeneraci, vstřebávání některých vitamínů a odstraňování jedovatých zplodin z organismu – detoxikaci.

desert s lískovými oříšky

Zkuste je mírně opražit

Na oříšcích si pochutnávají veverky i ptáci a ti mají také k jejich trávení potřebné enzymy. U člověka to není tak jednoduché, my nemáme k dispozici tak účinné mechanismy, jako některá zvířata, a syrové ořechy dokážeme využít jen zčásti. Tepelná úprava je proto vhodná kvůli využitelnosti minerálů, stopových prvků a většiny vitamínů, naši předkové to dobře věděli a také se podle toho zařizovali.

Ořechy se využívaly pro pečení bábovek, koláčů a dalších zákusků, a pokud se jedly oříšky samostatně, pomáhalo opražení. Lískové oříšky stačí pražit bez tuku, velmi lehce, a pokud vám tento způsob tepelné úpravy nevyhovuje, můžete ořechy nechat namočené ve vlažné vodě přes noc, čímž se spustí klíčící proces a začnou v nich degradovat antinutriční látky.