Vše, co byste jako fanoušci tenisu měli znát

Sport

Tenis, označovaný také jako „bílý sport“, se zrodil již ve 13. století ve Francii jako vyplnění času znuděných šlechticů. Původně napodoboval chytání ptactva. V podobě, jak ho známe dnes, se objevil až v 19. století.
Tenis můžeme sledovat ve třech variantách, buď jako dvouhru, čtyřhru nebo smíšená čtyřhru. K dispozici jsou různé druhy povrchů dvorce – antuka, tráva, tartan, beton nebo asfalt. Bodování probíhá pomocí „gamů“, které dohromady vytváří takzvaný „set“.
tenisový turnaj
Česká Republika se v úspěšnosti drží na předních příčkách. Ze současných výkonných hráčů můžeme mimo jiné jmenovat Petru Kvitovou, Karolínu Plíškovou, Lucii Šafářovou nebo Barboru Strýcovou. Z mužského obsazení pak Tomáše Berdycha, Lukáše Rosola a Radka Štěpánka.
 

Grand Slamy

AUSTRALIAN OPEN

Jedná se o jediný turnaj odehrávající se na jižní polokouli. Obyvatelé Melbournu však unikli přesunu turnaje jen „o chlup“. Můžeme ho sledovat v průběhu ledna. Hraje se jak na trávě, tak tvrdém povrchu.
tenista roger federer

FRENCH OPEN

French Open, přezdívaný také jako „Rolland Garros“, získal název po letci první světové války. Probíhá na přelomu května a června. V rámci turnaje jsou k dispozici antukové dvorce. Výherci jsou oceňováni takzvaným „Pohárem mušketýrů“ a výherkyně „Pohárem Suzanne Lenglenové“.

WIMBLEDON

Wimbledon je turnaj probíhající ve stejnojmenném městě v Anglii. Můžeme ho sledovat na přelomu června a července. Jedná se o jediný turnaj, který se odehrává na travnatém povrchu. Typicky se na oslavu úspěchu podávají jahody se šlehačkou a šampaňské.

US OPEN

S tímto turnajem se také můžete setkat pod názvy „Forest Hills“ nebo „Flushing Meadows“. Odehrává se každoročně na přelomu srpna a září ve státě New York. Povrch se přeměnil od trávy, přes antuku, po nynější beton. Stadion byl také první, který zavedl „jestřábí oko“, tedy monitorovanou kontrolu dopadu míčků.
 míčky v síti
Dále můžeme sledovat například:

DAVIS CUP

Jedná se o soutěž družstev, která se odehrává průběžně od února do listopadu. Rekord za nejdelší zápas v dějinách této soutěže drží zápas trvající přes sedm hodin a účastnil se ho mimo jiné Tomáš Berdych a Lukáš Rosol.
Ať jste aktivní hráči nebo jen pasivní pozorovatelé, tenis je jedním ze sportů, který určitě stojí za naši pozornost, už jen kvůli úspěšnosti České republiky.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup